Beneficiile care le aduce avocado în alimentația sportivului

Avocado a devenit una dintre emblemele dietelor sănătoase din întreaga lume. Este fructul momentului și se regăsește tot mai des în dieta sportivilor, dar sunt destul de mulți care nu știu care sunt cu adevărat beneficiile sale.

Avocado este ca o grenadă de grăsimi mononesaturate, vitamine și minerale. Este unul dintre cele mai benefice alimente și are câteva proprietăți care îl fac atât de special.

Beneficii pentru sportivi

  1. Grăsimile mononesaturate permit organismului să absoarbă vitaminele și mineralele
  2. Luteina și xeaxantina, antioxidanți găsiți în avocado, sunt importante pentru sănătatea ochilor
  3. Acidul folic, vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamina B6 sunt benefice sportivilor, deoarece ajută la reducerea inflamației sistemice cauzate de stresul exercitat
  4. Este fructul cu cea mai mare concentrație de proteine (aproximativ 3g/100g), iar acidul folic ajută corpul să absoarbă proteinele și dezvoltarea musculară
  5. Avocado contribuie la eliminarea grăsimii din corp, deoarece conține beta-sitosterol, o lipidă care ajută la o mai bună funcționare a organismului, în timp ce fibrele fac mai ușoară misiunea de a menține o greutate sănătoasă.

Un avocado conține mai mult sodiu decât o banană

Un avocado de 200 de grame asigură doza zilnică recomandată. Are o concentrație de 7 grame de sodiu / 100 grame de fruct, în timp ce banana conține un singur gram de sodiu / 100 grame de fruct.

Avocado conține în proporție de 23% acid folic, care are un efect benefic asupra bolilor inimii, previne accidentul vascular cerebral, este esențial în prevenirea unor anomalii congenitale. Vitamina E și acizii monosaturați sunt și ei buni pentru inimă.

Avocado conține, pe lângă grăsimi benefice și multe vitamine și minerale, cum sunt cele din gama B, vitamina C, E, K. De asemenea, conține și minerale precum calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, zinc.

Cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre avocado

  1. Un fruct de mărime medie are 225 de calorii și 9 grame de fibre
  2. Aproximativ 80% din calorii provin din grăsimile fructului. Una dintre ele, acidul oleic (acid gras omega-9 mononesaturat), are un rol important de reducere a colesterolului
  3. Consumul de grăsimi, precum cele din avocado, stimulează producerea de testosteron și a hormonilor de creștere
  4. Avocado nu conține colesterol
  5. Avocado conține 20 de tipuri de vitamine, minerale și polinutrienți și ajută la catifelarea pielii

Avocado – din ce în ce mai popular

Avocado nu a fost mereu atât de popular. Consumul s-a mărit odată cu valul de imigrație interamericană din anii ’60. Ajunși în Statele Unite, latinii din America Centrală și America de Sud au continuat să consume avocado. La nivel global, avocado a devenit un aliment apreciat în ultimii 20 de ani.
Avocado a devenit unul dintre cele mai importante produse ale economiei mexicane. De altfel, mexicanii sunt principalul producător, la nivel global.

Principalele țări producătoare de avocado

  1. Mexic – 2.070.483 tone
  2. Republica Dominicană – 650.441 tone
  3. Peru – 476.093 tone
  4. Indonesia – 370.420 tone
  5. Columbia – 320.560 tone

În Mexic, afacerile cu avocado au devenit atât de profitabile, încât cartelurile de droguri au impus taxe de protecție producătorilor, după ce exporturile au ajuns la 2,3 miliarde de dolari în 2019.

De ce este avocado atât de scump

În ultimii 10 ani, avocado a devenit unul dintre cele mai scumpe fructe din lume. În iulie 2019, americanii au ajuns să plătească chiar peste doi dolari pentru un singur fruct. Cererea a fost mare, iar unele zone producătoare au fost afectate de secetă. Cel mai mare dușman al unei culturi de avocado este lipsa de precipitații, iar pentru că producătorii s-au extins și în zonele mai puțin ploioase, au crescut și costurile. S-a investit mult în sisteme de irigații, deoarece este nevoie de 270 de litri de apă pentru producerea unui kilogram de avocado.o

About Author