Categories Fotbal

Stadion Iuliu Bodola va fi transformat în parc

ebihoreanul.ro

Stadionul municipal Iuliu Bodola din Oradea va fi demolat şi transformat în parc, după construirea viitoarei arene sportive de lângă Liceul cu Program Sportiv Bihorul.

„Stadionul nu se mai justifică”

Primarul Ilie Bolojan (foto) a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea va supune consultării publice o strategie privind înfiinţarea de noi zone verzi.

Ţinta municipalităţii este ca în următorii 10 ani procentul orădenilor care au un parc în vecinătate, la mai puţin de 5 minute de mers pe jos, să crească de la 73,91% la peste 90%.

„Intenţionăm ca stadionul FC Bihor să fie demolat după ce se construieşte noua arenă (n.r. de lângă Liceul cu Program Sportiv Bihorul). Pe acel amplasament nu se va construi altceva. Propunem amenajarea a 2 hectare de spaţii verzi. Peste 70% din suprafaţă va fi verde”, a declarat primarul.

Edilul a arătat că „stadionul nu se mai justifică pe actualul amplasament după realizarea noului hub sportiv, mai ales că părţi din tribună sunt oricum degradate”.

Exproprieri pentru verdeaţă

Angajaţii Direcţiei Tehnice au identificat în oraş mai multe amplasamente pe care ar putea fi amenajate spaţii verzi.

Spre exemplu, în zona Ioşia ar putea fi amenajat un parc de un hectar în zona străzii Veteranilor, în Velenţa în zona străzilor Ion Bradu – Bumbacului (1,5 hectare), în Oncea în zona străzilor Plantelor Crângului (1,5 hectare), în Nufărul în zona străzilor Macedonski – Nojoridului (1 hectar), iar în zona centrală în strada Academiei (0,5 hectare).

Cap la cap, municipalitatea a inventariat circa 37,6 hectare de teren care vor putea fi ocupate de spaţii verzi.

„Acum, datorită realităţilor din oraş, aceste terenuri nu mai sunt în proprietatea oraşului. Vor trebui cumpărate, preluate ori expropriate dacă este cazul”, a declarat Bolojan. Potrivit primarului, amplasamentele identificate nu sunt ocupate de construcţii şi nici nu vor putea fi.

În dezbatere publică

Municipalitatea va supune consultării publice amplasamentele viitoarelor parcuri. „Propunerile vor rămâne în dezbatere publică timp de o săptămână, astfel încât cei care locuiesc în zonă să poată să vadă care sunt propunerile Primăriei, iar dacă sunt alte suprafeţe disponibile, să putem primi sugestii de la orădeni”, a declarat primarul.

În baza propunerilor primite, municipalitatea va cristaliza o strategie privind dezvoltarea de spaţii verzi pentru următorii 10 ani. „Zonele propuse vor fi securizate, în sensul că Instituţia Arhitectului Şef nu va mai elibera autorizaţii de construire pe amplasamentele propuse”, a spus Bolojan.

În toamnă, Consiliul Local va promova o hotărâre privind strategia de spaţii verzi a oraşului, după care angajaţii Direcţiei Tehnice şi cei ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională vor trece la realizarea de studii de fezabilitate pentru amenajarea de parcuri.

„Ne propunem să accesăm cel puţin 7 milioane euro din fonduri europene între 2021-2027, cealaltă parte urmând să fie alocată din bugetul local. În mod cert va fi nevoie de câteva milioane euro numai pentru preluarea acestor terenuri”, a declarat edilul.

Plantaţi un copac!

În paralel cu programul de „democratizare a spaţiilor verzi”, astfel încât fiecare orădean să aibă un parc la 5 minute de mers pe jos, municipalitatea îşi mai propune împădurirea a 2 hectare de teren în zona străzii Valea Frumoasă şi a încă 63,8 hectare de teren pe malul stâng al Crişului Repede, în zona Ovidiu Densusianu. Plantările se vor face în colaborare cu Garda Forestieră.

În plus, pentru zonele recent urbanizate, lipsite de spaţii verzi, aşa cum este cartierul Grigorescu, primarul Ilie Bolojan are în plan promovarea unei hotărâri de Consiliu Local care să oblige proprietarii caselor să facă plantări.

„Pentru cartierele noi Grigorescu şi Tineretului ne propunem să găsim o formulă conform căreia fiecare proprietar de casă va fi obligat să îşi planteze câte un arbore în faţa casei pentru fiecare 10 metri de aliniament stradal. Primăria va recomanda tipul de arbore de plantat, pentru a exista un aspect unitar şi să nu ne trezim cu corcoduşi sau tot felul de arbori, şi un amplasament unde nu există reţele dedesubt, astfel încât arborele să reziste cât mai mult”, a spus Bolojan.

Statistica verde

Potrivit evidenţelor municipalităţii, la începutul anului 2011 în Oradea exista o suprafaţă 510 hectare de spaţii verzi, care a urcat la sfârşitul anului 2019 la 534 hectare prin amenajarea de parcuri şi spaţii verzi.

Anul acesta urmează să mai fie amenajate 12 hectare de spaţii verzi prin cele cinci coridoare verzi din străzile Barcăului şi Ion Bogdan şi cartierele Veteranilor, Grigorescu şi Soarelui.

Conform municipalităţii, la 1 iunie 2019, suprafaţa totală de spaţii verzi, fără a lua în calcul cele 80 hectare de cimitire, era de 24,19 metri pătraţi pentru fiecare dintre cei 221.348 de orădeni aflaţi în evidenţele Institutului Naţional de Statistică.

UPDATE:

Potrivit unui comunicat trimis ulterior de municipalitatea orădeană, termenul pentru dezbaterea publică privind cele mai bune amplasamente pentru viitoarele zone verzi a fost prelungit de la una la două săptămâni.

„Începând de azi, timp de două săptămâni, orădenii vor putea să trimită sugestii şi propuneri cu privire la zonele în care locuiesc, pe adresa de e-mail directia.tehnica@oradea.ro”, a transmis Primăria.

De altfel, planşele au şi fost postate spre consultare pe portalul municipalităţii încă de marţi după-amiază. Documentele pot fi consultate la rubrica „Dezbateri publice” în coloana din partea dreaptă a paginii principale.

About Author