Categories Editorial

A iubit Beiușul, și mult prea mult beiușenii!!!

foto: Cătălin Doble
L-am văzut jucând fotbal pentru FC Bihor. Nu era un jucător genial, dar era un pasator de excepție.
Am jucat contra lui în ceva meciuri mai mult demonstrative sau de old-boys. Valoarea lui era cu totul alta.
A fost mândria Beiușului ani de zile. Luau cu asalt Oradea când FC Bihor juca acasă să-l vadă pe Mitru din nou pe stadion. Și nu au regretat nicio secundă. Din păcate aceste amintiri se vor apropia de final o dată cu trecerea în neființă a celui care a fost Dumitru Ile.
Fotbalist de marcă pentru Beiuș, a ajuns târziu în Divizia A, abia la 27 ani. A jucat pentru FC Bihor, Unirea Alba Iulia și CSM Reșița.
A făcut-o cât a putut de bine. Rămâne memorabil acel 3-0 cu Dinamo, când Țețe Moraru a luat trei de la Mitru. E meciul de geniu al unui talent care putea mult mai mult.
Dar a avut un viciu. A băut mult, a băut cu mulți la masă și de fiecare dată i-a făcut plăcere. Probabil că ăsta i-a fost destinul…
A fost antrenor la Beiuș unde mi-a rămas întipărită în minte o replică celebră: Bă la fotbalist trebuie să-i spui trei lucruri până intră pe teren. Dacă uită două și reține unu, atunci e bine!!!
Beiușenii au pierdut un simbol fotbalistic care rar se va mai naște pe acele meleaguri. Cât a fost în viață probabil că putea fi ajutat mult mai mult. Dar oare și-ar fi dorit-o.
La Finiș cu consătenii lui se simțea în largul lui. Povestea seara la birt diferitele aventuri prin Divizia A. De fiecare dată ascultau împietriți. Nea Mitru nu putem da timpul înapoi. Probabil ai fi meritat mult mai mult respect. Dar fiecare după cum își așterne așa doarme.
În ultima parte a vieții a suferit de o boală incurabilă, i se umblau picioarele tratamentul nu dădea roade…
Când uita să înjure, la meciuri de Liga a 4-a, mereu avea simțul umorului în momente delucate. Dumneata du-te dracului, i-a spus la un arbitru când privirea îi era în altă parte. Nici nu știai ce să mai zici.
Din păcate se închide o pagină frumoasă a fotbalului beiușean. Trist, foarte trist. Valorile ne părăsesc pe rând…

About Author