Categories Baschet

Cristian Achim analizează noul sezon straniu

CSM CSU Oradea a început pregătirile pentru noul sezon competițional. Prezent la reunirea de sâmbătă (15.08), antrenorul principal, Cristian Achim (foto), a vorbit despre noua provocare, necunoscutele pe care pandemia le rezervă pentru sportul cu mingea la coș, dar și despre situația actuală a echipei pe care o conduce de mai bine de zece ani.

Tehnicianul roș-albaștrilor a subliniat că sezonul 2020/21 începe în condiții nemaipomenite și cu o serie de necunoscute:

“Suntem în fața unui sezon care în acest moment prezintă foarte multe necunoscute. Nu știm ce și cum va fi, în ce mod se va desfășura. Noi ne-am reunit și începem activitatea deoarece este o perioadă fără de care nu poți să activezi în acest domeniu. Sperăm ca la data primului meci oficial, când o fi el, indiferent că este într-o competiție internă sau cupele europene, să fim pregătiți.

Așteptăm cei trei jucători care din diferite motive ne lipsesc la această oră. Avem foarte mulți tineri alături de noi și ca de obicei ne propunem obiective înalte. Așa cum s-a întâmplat de fiecare dată în ultimii ani.”

Referitor la efectivul de jucători, antrenorul roș-albaștrilor a precizat:

“Giordan Watson și Aaron Broussard se află în carantină pentru următoarea perioadă. Vom legitima încă un jucător. Sper să-l avem semnat cât mai repede.

Aș vrea să mulțumesc, public, jucătorilor pentru faptul că au acceptat o importantă reducere salarială și au înțeles situația. Mi se pare foarte important că vor să fie aici, la Oradea, dorindu-și să joace pentru această echipă. Subliniez că fiecare dintre jucătorii noștri a acceptat o reducere importantă în ceea ce privește remunerația. A fost elementul cheie al continuării cu același nucleu.”

În componența echipei se află numeroși juniori la ora actuală. Antrenorul Achim a dorit să facă câteva precizări cu privire la aceștia:

“Avem câțiva jucători tineri de perspectivă. Trei dintre ei (Marinău, Vescan, Năstruț) vor fi parte din lotul de 14 cu care vom începe sezonul competițional. Anul trecut au avut parte de o perioadă de adaptare, însă de acum ei sunt parte din echipă cu normă întreagă să spun așa. Le urez succes și le doresc să devină jucători de baschet foarte buni.

De asemenea, avem alți trei jucători mai tineri (Igna, Creț, Pătcaș). În primă fază ei sunt aici pentru a lua contact cu echipa de seniori și cu ce înseamnă activitatea la o echipă de seniori. Și lor de doresc succes, să ajungă ceea ce își doresc în acest domeniu.”

În ceea ce privește participarea în FIBA Europe Cup, antrenorul Achim a declarat:

“În cupele europene întotdeauna ne-am dorit un parcurs cât mai lung. Niciodată nu ne-am făcut calcule să favorizăm parcursul într-o competiție pentru a declina o alta. Ne-am dorit să performăm în toate, campionat, cupă și internațional. Chiar dacă acest lucru devine solicitant la un moment dat. Mai ales la un lot să zicem redus. Dorința noastră este să avem un parcurs îndelungat pe plan internațional. Așa cum le-am spus băieților la reunire, pe plan intern obiectivul este să câștigăm trofee.”

Oradea este unul dintre locurile în care aportul publicului este extrem de important. Acest lucru va fi testat, foarte probabil, în noul sezon competițional. Fiind unul dintre oamenii cu cel mai important merit la aducerea spectatorilor în Arena Antonio Alexe pe parcursul ultimului deceniu, antrenorul Cristian Achim a transmis următoarele:

“M-am gândit foarte mult la acest lucru. Este cert că noi vom simți din plin lipsa fanilor în tribune, dar această situație depășește puterile noastre. Ne așteaptă un sezon dificil din absolut toate punctele de vedere. Foarte multe necunoscute și noutăți ne așteaptă, iar noi va trebui să încercăm să ne adaptăm la ele.

Desigur, CSM Oradea a avut enorm de multe meciuri câștigate cu aportul publicului. Este un lucru cât se poate de cert. În contextul actual va trebui să găsim soluții să performăm fără aportul suporterilor noștri, firește cu gândul la ei, la oamenii care ne sunt alături indiferent de situație sau condiții. Mi-aș dori ca, totuși, la un moment dat pe parcursul sezonului competițional să existe posibilitatea ca meciurile să se desfășoare cu public. Nu știu însă dacă va fi posibil.”

About Author