Categories Fotbal

Bihorul suferă prin prisma noului protocol medical

Comitetul de Urgenţă al FRF a aprobat noul protocol care reglementează desfăşurarea competiţiilor fotbalistice în contextul pandemiei COVID-19. Actualizarea documentului vine ca urmare a modificării şi completării ordinului comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi al Ministerului Sănătăţii.
Noul protocol pentru desfăşurarea competiţiilor a putut fi aprobat doar după publicarea în Monitorul Oficial a ordinelor comune ale ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii nr. 780/1432/2020 şi 978/1442/2020.
Situaţia persoanelor pozitive

Principalele modificări au fost operate la capitolul ”Proceduri în cazul depistării unui caz suspect de COVID-19”. Astfel, persoanele al căror test este pozitiv se internează pentru 48 de ore pentru evaluarea stării de sănătate şi vor fi retestate în ziua 7 de la primul rezultat pozitiv. În cazul în care rezultatul retestării este negativ, iar persoanele nu au prezentat simptome, acestea îşi pot relua activitatea, inclusiv în ceea ce priveşte participarea la competiţii oficiale.

Persoanele al căror test este negativ şi care nu au fost identificate drept contacţi în urma anchetei epidemiologice îşi continuă activitatea sportivă.
Procedura în cazul contacţilor

Contacţii persoanelor pozitive, stabiliţi în urma anchetei epidemiologice, vor face un nou test RT-PCR. În cazul în care noul test este negativ, aceştia îşi vor relua activitatea sportivă, inclusiv în ceea ce priveşte participarea la competiţii oficiale. În cazul în care testul este pozitiv, vor urma procedurile stabilite prin normele sanitare în vigoare.

Dacă persoanele identificate drept contacţi nu pot face imediat testul RT-PCR, aceştia vor intra în izolare până la momentul unei noi testări.
Participarea la competiţii internaţionale

Pentru jucătorii cluburilor sau componenţii loturilor care participă în competiţii internaţionale şi care sunt testaţi mai des, în cazul apariţiei unui caz pozitiv în zilele 3 şi 2 înaintea jocurilor, respectiva persoană va fi izolată, iar echipa va juca sau, după caz, va face deplasarea pentru joc pe baza testului negativ al celorlalţi componenţi.
Sancţiuni în cazul imposibilităţii disputării jocurilor

De asemenea, conform principiilor de desfăşurare a competiţiilor în contextul pandemiei, protocolul prevede ca o echipă care nu poate disputa un meci din cauza îmbolnăvirilor şi va pierde cu 3-0 să nu mai fie sancţionată şi financiar, informează News.ro.

Răspunsul lui Radu TRaian Bitea a venit foarte promt pe o rețea de socializare: După sstudierea Protocolului pentru reluarea competițiilor sportive 20/21 cu dezamăgire vă informez că atât timp cât acesta rămâne în vigoare, activitatea AJF Bihor ce implică si organizarea de competiții sportive fotbalistice va fi sistată/oprită. Din păcate dreptul de a practica fotbalul amator și cel al copiilor și juniorilor ne-a fost aspru îngrădit!

About Author