Categories Fotbal

Liga a 4-a Bihor va avea două serii

Asociația Județeană de Fotbal aduce mulțumiri echipelor care au trimis reprezentanți la ședința Adunării Generale Ordinare desfășurată sâmbătă, 12.09.2020, într-o locație inedită, Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea și în condiții de distanțare fizică cu aplicarea măsurilor de prevenție pentru răspândirea coronavirusului.
Radu Bitea, președintele AJF Bihor, a subliniat faptul că AJF Bihor are scenariile pregătite pentru începerea noului sezon, totul depinde, însă, de măsurile de relaxare venite din parte autorităților, fără de care fotbalul amator nu poate depăși pauza compatițională. ”În România anului 2020 nu este interzis să joci fotbal la nivel de amatori, dar este aproape imposibil (mai ales din punct de vedere financiar) să respecți cerinețele impuse prin protocolul medical emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului. Cel puțin până la ora actuală am sperat în zadar la adoptarea unor măsuri de relaxare care să permită reluarea activității la nivelul cluburilor, iar apoi și al competițiilor. Împreună cu alte AJF-uri din țară am lansat propuneri către FRF privind măsuri care ar putea relansa fotbalul amator, iar forul nostru tutelar le-a prezentat reprezentanților Guvernului (MS și MTS), însă, fără a primii un răspuns pozitiv, cel puțin deocamdată” – a subliniat președintele AJF.
Pe lângă hotărările standard care sunt luate la fiecare AG (aprobararea raportului de activitate, bugetul de venituri și cheltuieli, raportul cenzorilor, planul de activitate și cel financiar pentru anul curent), delegații prezenți au decis și dezafilierea tuturor cluburilor care figurau ca membrii fondatori ai AJF, dar juridic nu mai există, respectiv afilierea tuturor structurilor sportive actuale, care vor fi introduse în registrul de la Judecătorie. De asemenea, membrii Adunării Generale l-au mandatat pe Radu Bitea să depună „Declarația privind beneficiarul real” pentru a respecta prevederile Legii 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel cum a fost modificată și completată de L.108/2020 intrată în vigoare pe data de 09.07.2020.
Au fost și câteva propuneri ale unor membrii afiliați. FC Universitatea Oradea a dorit ca să se voteze revenirea la sistemul cu 16 echipe în Liga a 4-a, începând cu sezonul 2021-2022, aspect ce va fi discutat într-o ședință care va reuni doar formațiile angrenate în acest eșalon. Voința Cheresig a solicitat ca în cazul în care competițiile vor fi reluate și nu toți jucătorii vor putea efectua vizita medicală, două trei etape să se accepte adeverințe medicale de la medicii de familie. Răspunsul secretarului AJF Bihor a fost tranșant, acesta precizând că din momentul anunțării eventualelor măsurilor relaxărilor, echipele vor avea 3-4 săptămâni pentru a se pregăti de noul sezon. Cât despre concesii privind viza medico-sportivă, nu se poate pune în discuție. ”Bihorul a fost printre județele care au respectat regulamentul privind obligativitatea vizei medico-sportive chiar și în vremuri în care județele învecinate practicau metoda adeverințelor eliberate de medicii de familie. Chiar dacă vizele medicale obținute la începutul acestui an au expirat și e nevoie de reînnoirea lor, efortul fizic și cel financiar nu sunt în zadar, fiind vorba de o măsură de prevenție pentru a proteja sănătatea jucătorilor” – a susținut Petru Boros.
Reprezentantul CSO Ștei a fost interesat de posibilitatea folosirii jucătorilor juniori U19 atât la Liga a 4-a cât și în campionatul A1, ceea ce va fi pus în practică din acest sezon, când jocurile nu se vor mai desfășura în cuplaj.
Comisia de Competiții a stabilit, iar Comitetul de Urgență al AJF, a aprobat seriile celor două campionate de seniori organizate în sezonul 2020-2021. Astfel, Liga a 4-a va avea un format inedit, două serii cu câte 10 echipe fiecare. La fel și Liga a 5-a va menține formatul din sezoanele precedente, 2 serii pe criterii geografice.
La copii și juniori se pregătesc variante de desfășurare pentru întrecerile organizate sub egida AJFB, însă, o decizie va fi luată doar după ce Federația Română de Fotbal, care în martie a suspendat toate competițiile juvenile desfășurate pe teritoriul țării, va da semnalul verde pentru reluarea întrecerilor. „Sectorul juvenil, a fost cel mai afectat de noua situație pandemică sanitară, echipele, dar mai ales copiii resimțind din plin efectele interdicțiilor de a face antrenamente și mai ales de a juca meciuri amicale și oficiale. Sper ca odată cu redeschiderea școlilor să primin undă verde și pentru reînceperea campionatelor de juniori” – a precizat Radu Bitea.
Liga a 4-a, Seria 1 (Nord): CS Viitorul Bors, CSC Crisul Sântandrei, CS Unirea Valea Lui Mihai, CS Osorhei, CS Diosig Bihardioszeg, CS Foresta Tileagd, ACS Vulturii -Sasok Săcueni, CS Crisul Alesd, ACS Slovan Valea Cerului, CS Vointa Suplacu de Barcău. Seria Sud: CS Bihorul Beiuș, CSC Sânmartin, CS Mădăras, CS Olimpia Municipal Salonta, AS Gloria Beius, ACS Victoria Avram Iancu, CSO Stei, As Unirea Embrak Livada, FC Universitatea Oradea, AS Cetatea Biharia sau AS Izvorul Cociuba Mare (una din aceste două echipe va juca în Liga a 4-a în locul echipei CAO 1910 promovată în Liga a 3-a).
Seriile Ligii a 5-a, Seria 1 (Nord): CS Inter Astileu, CSC Viitorul Bratca, CS Minerul Șuncuiuș, ACS CAO 1910 Oradea, Toldy Sânnicolau de Munte, AS Vadu Crișului, CS Voința Cheresig, AS Locadin Țețchea, ACS Progresul Sâniob – Szentjobbi Haladás, ACS Poienarii Popești, Cetatea Biharia. Seria 2 (Sud): ACS Voința Ciumeghiu, AS Zorile Buntești, ACS Victoria Tulca, AFC Biharea Marmogranit Vașcău, CS Viitorul Tărian, CS Unirea Roșia, ACS Viitorul Batăr, CS Vida Pomezeu, CS Gloria Căbești, ACF Vulturul Dobrești, AS Partizanul Sânnicolau Român, AS Izvorul Cociuba Mare. Una dintre echipele marcate cu * va juca în Liga a 4-a, cealaltă va rămâne în Liga a 5-a.
În sectorul juvenil sunt programate campionatele U19 (separat față de Liga a 4-a), U15, U13, U11, dar și turneele Ghoerghe Ola și Gheorghe Ene, respectiv Interliga la Fotbal, dar nu s-a renunțat nici la ideea organizării Cupei Satelor ori a unei întreceri rezervate juniorilor U17.

About Author