Categories Tenis

Perfect… Mentalul Simonei face diferența!!!

Simona Halep a învins-o pe Ajla Tomljanovic în turul al doilea la Australian Open, 4-6, 6-4, 7-5, după ce australianca a avut 5-2 în decisiv și a fost la două puncte de victorie. Într-o partidă foarte spectaculoasă, Tomljanovic n-a scăzut aproape deloc nivelul foarte ridicat pe care l-a atins curând după startul meciului, obligând-o pe Simona să dea absolut totul ca să întoarcă.

Simona a făcut prea multe erori neforțate ca să poată salva primul set, deși la 4-5 a avut șanse să își țină serviciul și să prelungească setul. Românca s-a redresat însă în setul secund, în care a găsit o viteză în plus, cu un plasament mai bun și cu mai multă varietate, scăzând dramatic și numărul erorilor neforțate.

Dar momentumul s-a mutat înapoi la Tomljanovic în startul decisivului. Australianca și-a asumat iar mai multe riscuri și a făcut prima break-ul pentru 2-0. Simona a egalat, iar la 2-2 s-a jucat un game care avea să conteze masiv. Deși a pus presiune, Simona n-a reușit să facă break-ul, iar asta a energizat-o pe australiancă. Scăpată de sub presiune, Ajla a ridicat și mai mult nivelul: s-a aruncat all in atac, lovind câteva retururi teribile, cu care a făcut break-ul, iar apoi a consolidat pentru 5-2.

Simona și-a ținut serva pentru 3-5, obligând-o pe Tomljanovic să servească pentru meci. Doar o fracțiune a clipit Ajla, iar Simona a profitat imediat, făcând un game grozav la retur, ținând cont de context. Game-ul următor, Simona și-a ținut iarăși cumpătul impresionant, apărându-și serviciul pentru 5-5, deși a servit sub o presiune masivă la 15-30.

La 5-5, cele două s-au angajat într-un game fantastic, în care, pe rând, cele două au câștigat puncte impresionante. Simona a strâns în cele din urmă șurubul, iar la a patra minge de break a concretizat: 6-5.

*

Simona câștigase cele trei întâlniri anterioare din circuit – Adelaide 2020, RG 2019 și Cincinnati 2018 – dar toate au fost destul de complicate.

Așa că Simona avea motive să se aștepte la un nou test dificil. Și chiar a vorbit despre asta înaintea jocului: „Am mai jucat cu ea și știu cum o să fie. E o adversară bună, o jucătoare solidă; mă voi concentra doar pe mine, dar mă aștept la o luptă strânsă”.

Dincolo, Ajla făcuse și ea un preview pentru acest meci, spunând, între altele, că încă se gândește la înfrângerea din 2018: „Nu am învins-o niciodată, dar am fost aproape de câteva ori. Simt că dacă îmi execut planul de joc am o șansă. (…) Nu am nimic de pierdut. Chiar cred că îmi pot oferi o șansă bună. În meciurile cu Simona, totul s-a redus la câteva puncte, aici și acolo, care devin foarte importante. Mi s-a părut că la Cincinnati am avut-o în mână, meciul acela încă mă bântuie un pic, pentru că am avut 3-0 în decisiv. Totul se reduce la cum închizi meciurile și la cât de bine joci în momentele esențiale. De aceea ea este atât de sus, de atât de mult timp, da”.

Și dacă ambele jucătoare se așteptau la un meci echilibrat, poate că nici nu putea fi altfel. Însă n-a fost doar un meci strâns și tensionat, a fost și un tenis excelent, cu lovituri spectaculoase și cu schimburi lungi, de toată frumusețea.

În turul următor, Simona o va întâlni pe Veronika Kudermetova (36 WTA), care a trecut de o altă rusoaică, Varvara Gracheva (5-7, 6-2, 6-2).

Kudermetova e favorită 32 și are o ascensiune constantă în ultimele două, trei sezoane. În primul tur, ea a trecut de Marta Kostyuk (6-2, 7-6). Cu victoria de azi, Veronika și-a egalat cel mai bun rezultat într-un Slam (mai făcuse turul 3 la RG 2019). Are în palmares o finală WTA, jucată chiar anul acesta, la Abu Dhabi (a pierdut cu Sabalenka).

About Author