Categories Fotbal

Schimbări majore în cele două competiții fotbalistice

Champions League îşi schimbă formatul din 2024, iar UEFA a ales ca în competiţie să participe 36 de echipe.

Preşedintele Asociaţiei Cluburilor Europene, Andrea Agnelli, le-a cerut tutuor celor implicaţi în organizaţie să sprijine reforma celor de la UFEA cu privire la Champions League, lucru care ar începe în 2024.

UEFA a ales cum va arăta Champions League din 2024
Andrea Agnelli este şi preşedintele celor de la Juventus şi susţine că noul format al celei mai importante competiţii intercluburi ar urma să se oficializeze în următoarea perioadă, iar Champions League ar avea, din 2024, 36 de echipe în loc de 32.

„În câteva săptămâni, totul ar trebui să fie mai mult sau mai puţin rezolvat”, a declarat Andrea Agnelli.
În aceste momente au loc discuţii cu privire la cele 4 cluburi suplimentare care ar urma să intre în competiţie. Momentan acestea ar fi ocupanta locului 4 din Ligue 1, o câştigătoare a unui campionat din plan secund şi o echipă care în sezoanele anterioare a obţinut performanţe importante în cupele europene.

Asociaţia Ligilor Europene doreşte ca grupările care urmează să intre în competiţiile europene să fie condiţionate de rezultatele obţinute în campionate, cu toate că cei de la UEFA vor să se bazeze pe coeficient, ceea ce ar însemna că echipe precum Liverpool, Arsenal sau Borussia Dortmund să fie favorizate, chiar şi după un sezon în care ratează calificare în cupele europene.

Pe lângă această discuţie cu privire la cele 4 cluburi care ar urma să intre în competiţie din 2024, Agnelli a mai spus că a fost acceptată trecerea la „sistemul elveţian” ceea ce ar face ca echipele să fie „foarte, foarte aproape de o Ligă a Campionilor ideală”.

Cum se va disputa competiţia
Se pare că în 2024 vechiul sistem de grupe va dispărea, iar în locul acestuia va exista un mini campionat cu 36 de echipe, unde fiecare club va disputa câte 10 meciuri împotriva a 10 adversari diferiţi, ceea ce ar aduce la o mai mare expunere şi creştere mediatică şi a drepturilor TV, iar la final va avea loc faza eliminatorie.

Ideea i-a aparţinut legendei Edwin Van der Sar, director executiv al lui Ajax Amsterdam, potrivit lui Andrea Angelli.

Următoarea decizie a celor de la UEFA cu privire la noua reformă va avea loc pe 20 aprilie.

About Author