Simultan extrem de interesant în sportul minții

Simultan : 04 iunie ora 17,30 – pensiunea Allegria – Baile 1 mai
Organizator : Dan RAT – 0726-785480

Prezentare :
Liviu-Dieter Nisipeanu (foto, n. 1 august 1976, Brașov, România) este un șahist român, mare maestru la șah. Din 2014 el reprezintă Germania. Mama sa este săsoaică.

Primul său antrenor, cel care l-a îndrumat de la vârsta de 7 ani, a fost maestrul internațional Radovici Corvin, același antrenor ce l-a descoperit și șlefuit pe Florin Gheorghiu, primul mare maestru român. La vârsta de 17 ani a câștigat campionatul național de seniori.

Consacrarea internațională o obține în anul 1996 când reușește un remarcabil loc 2 la Campionatul European de Juniori.

În anul 1999 a atins semifinalele Campionatului Mondial de Șah disputat în Las Vegas învingându-i în drumul său pe principalii favoriți ai turneului, Alexei Shirov și Vasily Ivanchuk. A fost învins de viitorul campion mondial Alexander Khalifman.

În vara anului 2005 reușește cea mai mare performanță din cariera sa și din istoria șahului românesc, câștigarea medaliei de aur la Campionatul European de Șah (Varșovia). Această performanță l-a propulsat pe locul 15 în ierarhia mondială cu un coeficient elo de 2707. Competiția a avut la start 220 de participanți. Nisipeanu a obținut 7 victorii și 6 remize, cu un rezultat foarte bun, de 10 puncte din 13 posibile.

În aprilie 2006, Nisipeanu a jucat la București un meci de patru partide împotriva campionului mondial FIDE Veselin Topalov.
Dieter Nisipeanu este simbolul şahului românesc, modelul oricărui junior şi speranţa că se poate ajunge sus.
In 2017 a devenit campion al Germaniei !
In 2019 la Cupa Mondiala, a castigat o partida impotriva unuia dintre cei mai agresivi jucatori ai lumii, americanul Hikaru Nakamura, facind o partida extrem de spectaculoasa care a facut inconjurul lumii si fiind declara cea mai frumoasa partida a anului.

O frantura din alt interviu …..Pentru citeva lucruri mai diferite !
“Cum se antrenează un şahist? „Înainte de concurs, 7-8 ore pe zi, poate chiar mai mult. În rest, cam patru ore. Dar nu e suficient să înveţi, trebuie să fii capabil să creezi, să surprinzi”. „Ne trebuie linişte, de aceea venim prin cantonamente, în natură. Iar când facem pregătire, o facem cum trebuie: alergăm dimineaţa, mâncăm şi noi sănătos, nu toate prostiile pe care le bagi în tine prin oraş. Unii fac saună, pe mine nu mă ajută”.
Pentru jocul sau foarte agresiv şi foarte creativ a primit, din parte presei internaţionale, supranumele de ”Mihail Tal al zilelor noastre”.
„Nu e numai sport. Şahul dezvoltă simţul logic. Dacă elevii îşi dau un pic silinţa să înveţe şah, îi poate ajuta decisiv în viaţă, în luarea de decizii, în calcularea efectelor. Le creează o inteligenţă convertibilă în orice domeniu”.

About Author