Judo-ul orădean demonstrează că nu contează vârsta pe tatami

Poiana Brașov – A VIII-a ediție a Campionatului Internațional de Judo Veterani organizat de clubul „Judo Master” Satu Mare a reunit, ca de obicei, performeri din țări est-europene dar și câte unu-doi judoka de mare valoare din țări precum Italia, Austria, Belgia, China și chiar Brazilia. Astfel, Sala NATO a hotelului Piatra Mare a reunit, sâmbătă, 3 iulie, aproape 150 de concurenți din opt țări.
Cea mai consistentă și entuziastă delegație de peste hotare s-a dovedit a fi în acest an cea a Ucrainei, care a aliniat 62 de sportivi la masculin și feminin, chiar și câte doi concurenți la unele categorii de vârstă și greutate.
Ca principal amfitrion, sătmăreanul Attila Pelcz a explicat strămutarea turneului în inima țării: „Am organizat de această dată, nu la Satu Mare, ci la Poiana Brașov, pentru a ușura deplasarea sportivilor din toate zonele țării. La ediția actuală am vizat o prezență mai largă din România”.
Strict privind AS „Master Judo Club Tora Oradea, aceasta a totalizat nouă medalii la individual, astfel:
Medalii de aur și-au adjudecat Aurel Gavriș (+100 kg, M4) și Cristian Nagy (73 kg, M3) fiecare câștigându-și toate cele trei meciuri din categorie prin ippon.
Pe locul II s-au clasat Iulian Almăjan (90 kg – M3), Andrei Otvos (73 kg, M6), Cristian Derecichei (73 kg, M3), Cristian Horgoș (73 kg – M4) și Marius Magalea (100 kg, M3) iar pe treapta a treia a podiumului au urcat Ciprian Paul (100 kg, M2) și Aron „Jo” Bagdi (81 kg, M4).
În secțiunea pe echipe, orădenii Aurel Gavriș și Iulian Almăjan și-au mai găsit energie pentru a performa ca titulari în cadrul echipei combinate Satu Mare – Oradea.
După ce a obținut victorii în fața formațiilor „Pantheon” Constanța și „Kame Judo” Brașov, combinata Satu Mare – Oradea a trebuit în cele din urmă să se recunoască învinsă de echipa Ucrainei. Totuși, ipponul spectaculos reușit de super-greul Aurel Gavriș în ultimul duel al întrecerii pe echipe a mai temperat un pic exuberanța și uralele înflăcărate ale galeriei ucrainiene. „Cu un plus de pregătire și atenție chiar sper să ne luăm revanșa la echipe anul viitor” a declarat, la cald, Gavriș.
Echipa orădeană este pregătită de sensei prof. Alexandru Chirilă, cel care, în urmă cu două decenii, punea umărul pentru înfiriparea și promovarea mișcării de judo „master” în România prin clubul Phoenix, precum și de sensei Aurel Pleș. Dealtfel, în cadrul festivității de deschidere, sensei Chirilă a și primit o plachetă în semn de recunoaștere a priceperii și efortului depus pentru dezvoltarea judo-ului la nivel de veterani.
Sponsorul deplasării orădene a fost firma Pro Edilnis Sălard coordonată, binențeles, de un fost judoka orădean cu dor de tatami.
De menționat că grație președintelului Federației Internaționale de Judo (IJF), bihoreanul Marius Vizer, clubul orădean de veterani a primit recent un rând de kimonouri competiționale agreate de IJF.
Următoarele competiții avute în vedere de orădeni sunt Campionatul Național programat la Timișoara, Internaționalele Ungariei și Campionatul Mondial de la Lisabona (21 – 24 octombrie).
Mai notăm că la Poiana Brașov, veteranii orădeni s-au întâlnit și le-au urat succes membrilor lotului național de tineret și de seniori a României, axat acum pe pregătirea celor trei performeri calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

About Author