Jocurile Olimpice la ora startului

Jocurile Olimpice de la Tokyo, cel mai important eveniment sportiv de pe glob, încep vineri, un an mai târziu faţă de programul normal şi fără spectatori. Din cauza pandemiei, fanii îşi vor putea încuraja favoriţii din mediul online, de la distanţă.

JO TOKYO: Novak Djokovici, Naomi Osaka, Katie Ledecky, Simone Biles sau Laurel Hubbard, starurile aşteptateCITEȘTE ȘI JO TOKYO: Novak Djokovici, Naomi Osaka, Katie Ledecky, Simone Biles sau Laurel Hubbard, starurile aşteptate
JO TOKYO: Simona Halep, Roger Federer, Mo Farah sau Ryan Lochte, printre marii absenţi

Evenimentul reuneşte peste 11.000 de sportivi care vor concura în 339 de probe în 33 de sporturi. România va fi reprezentată de 101 sportivi.

Deşi ceremonia de deschidere are loc vineri, ca de obicei, unele competiţii au startul programat mai devreme: baseball/softball şi fotbal.

La ediţia din acest an vor fi cinci noi sporturi: baseball-softball, karate, surfing, escaladă şi skateboarding. Pe lângă faptul că au fost introduse noi sporturi, vor fi şi probe noi în sporturile actuale, inclusiv baschet 3×3, BMX freestyle şi probe mixte la nataţie, atletism, triatlon, judo şi tir cu arcul.

Se vor acorda 15 noi medalii de aur, la baschet 3×3, BMX freestyle şi pentru probele mixte.

Deşi gazda oficială este Tokyo, unele probe vor avea loc în locuri în afara capitalei Japoniei. 41 de locuri vor găzdui competiţii din cadrul JO, inclusiv Stadionul Naţional, Stadionul Tokyo şi Stadionul Yokohama.

JO TOKYO: Scurt istoric: Ce reprezintă cele cinci inele, când a fost adoptat drapelul olimpicCITEȘTE ȘI JO TOKYO: Scurt istoric: Ce reprezintă cele cinci inele, când a fost adoptat drapelul olimpic
JO TOKYO: Fotbalul românesc revine la Olimpiadă după 57 de aniCITEȘTE ȘI JO TOKYO: Fotbalul românesc revine la Olimpiadă după 57 de ani
Programul competiţiei
JO TOKYO: 29 de sportivi din 11 ţări formează echipa refugiaţilor


JO TOKYO: România, reprezentată de 101 sportivi. Primii care concurează, tricolorii de la fotbalCITEȘTE ȘI JO TOKYO: România, reprezentată de 101 sportivi. Primii care concurează, tricolorii de la fotbal
JO TOKYO: 50 de lucruri despre Olimpiadă şi despre JaponiaCITEȘTE ȘI JO TOKYO: 50 de lucruri despre Olimpiadă şi despre Japonia
Medaliile de aur, argint şi bronz care li se vor decerna sportivilor sunt realizate cu aportul japonezilor, în urma unei campanii de strângere a dispozitivelor electronice mici, cum ar fi telefoanele uzate. Astfel, medaliile au fost fabricate din metale reciclate.

În plus, podiumurile de la Tokyo 2020 sunt realizate din plastic reciclat. Japonezii au contribuit şi la acest proiect, strângându-se astfel cantităţi mari de plastic folosit.

Jocurile Olimpice de la Tokyo îşi propun să aducă o reformă pozitivă în lume prin trei concepte de bază:

  • Atingerea celei mai bune performanţe personale / Organizatorii JO vor să ofere un eveniment la care fiecare sportiv poate reuşi cel mai bun rezultat personal. În locurile de dezfăşurare a probelor se vor folosi cele mai bune tehnologii.
  • Unitate în diversitate: “Să ne acceptăm reciproc”. JO de la Tokyo îşi propun să fie un eveniment primitor şi prin care se atrage atenţia lumii pentru unitate în diversitate. Vor fi acceptate şi respectate diferenţele legate de rasă, culoare, sex, orientare sexuală, limbă, religie, politică, opinie personală, origine socială sau naţională, stare materială, naştere sau nivelul abilităţiilor.
  • Conectare la viitor: “Lăsarea unei moşteniri pentru viitor”. JO de la Tokyo din 1964 au transformat complet Japonia, i-au făcut pe japonezi mai receptivi faţă de lumea din afara ţării şi au stimulat economia. Ediţia din acest an a JO îi va permite Japoniei, care acum are o economie maturră, să promoveze viitoare schimbări în lume şi să lase o moştenire pozitivă generaţiilor viitoare.

Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt primele din istorie la care se va respecta principiul echilibrului între sexe, potrivit organizatorilor, sportivele reprezentând 49 la sută dintre concurenţi, faţă de 44,2 la sută la Londra şi 45,6 la sută la Rio. Programul olimpic a fost revizuit pentru a include mai multe probe feminine.

Echitatea va fi evidentă încă de la ceremonia de deschidere, deoarece pentru prima dată cele 206 comitete olimpice naţionale vor trebui să aibă cel puţin o sportivă şi un sportiv în delegaţie, iar CIO a încurajat comitetele naţionale să aibă doi sportivi portdrapel, o femeie şi un bărbat, la ceremonia de deschidere.

JO încep vineri şi se vor încheia la 8 august.

About Author