Trăim din amintiri…

Acum 69 de ani, pe 29 iulie 1952, la cea de-a XV-a ediție a Jocurilor Olimpice desfășurată la Helsinki, Finlanda, Iosif Sârbu (foto) a fost medaliat cu aur la tir, obținând astfel prima medalie de aur olimpică a României.
Jocurile Olimpice de la Helsinki din 1952 au reprezentat momentul în care România a cucerit prima medalie de aur la un asemenea eveniment. Țara noastră avea până în acel punct doar două medalii, bronzul din anul 1924, cu naţionala de rugby, şi argintul obţinut de Iosif Rang la hipism obstacole.
Momentul Helsinki a fost bine pregătit de Iosif Sârbu, care se antrena până la epuizare și care își cunoștea le perfecție adversarii, la fel de meticuloși precum el. Competiția din Finlanda a fost apogeul muncii sale. Într-un concurs mai echilibrat ca niciodată, la armă liberă cu calibru redus, poziţia culcat, Iosif Sârbu a realizat punctajul maxim şi totodată recordul olimpic şi mondial datorită celor 500 de puncte.
Sovieticul Boris Andreiev a reuşit un punctaj similar, însă românul a fost declarat campion olimpic datorită faptului că a lovit chiar centrul ţintei de 33 de ori, faţă de 28 de ori, cum o făcuse sovieticul.
La 29 iulie 1952, Iosif Sârbu devenea primul campion olimpic al țării noastre, în ceea ce avea să reprezinte debutul unei perioade glorioase pentru sportul românesc.

About Author