Salonta reintră pe harta tirului cu arcul din Bihor

Ediţia a XIV-a a memorialului Győri Jakab, desfăşurată în weekend la Salonta, a fost şi etapa a III-a a Campionatului Judeţean de tir cu arcul. Organizatorul acestui concurs cu tradiţie este asociaţia „Haiducii Salonta”. Au participat arcaşi cu arcuri istorice sau replică istorică, longbow sau barebow, care au tras la 20 de ţinte cu grade diferite de dificultate.

Echipa C.S. „Redpoint” Oradea participantă la acest concurs a fost formată din Sebastian David-Boşca, Iulia Creţu, David Schmidt şi Mihail Trip. Iulia Creţu s-a clasat pe locul 3 la categoria ei de vîrstă, fiind medaliată cu bronz (celelalte două locuri fiind ocupate de Maria Tărău şi Andrada Biţiş, ambele de la Menumorut Biharea), iar Sebastian David-Boşca s-a situat pe locul 2, pe celelalte trepte ale podiumului fiind doi sportivi de la Fitnext Arad, Victor Şiclovan şi Szilvagyi Alin. „Ne bucurăm că am reuşit să organizăm cu succes şi această ediţie a memorialului Győri Jakab, ca în fiecare an, şi sperăm ca acest sport să fie apreciat la justa valoare în Bihor”, spune id. Pénzes Zoltán, preşedintele Asociaţiei Haiducii Salonta.

Potrivit legendei, în sec. XVII Győri Jakab era un luptător aflat în serviciul lui Rakoczy Gyorgy, principele Transilvaniei. În 1636, lîngă Salonta, la Testhalom, rolul lui Győri Jakab în bătălia împotriva turcilor a fost crucial, el cîştigîndu-şi faima datorită curajului dovedit în luptă. Rezultatele C.S. Redpoint Oradea au fost posibile şi cu susţinerea Banca Transilvania, Rivolto Cons, Darer, Turism Felix şi altor persoane cu suflet mare, care au ales să rămînă anonime. Urmează ultima etapă şi finala campionatului judeţean de tir cu arcul, care va avea loc în 9 octombrie în Parcul Cetăţii Oradea.

About Author