Strategie total schimbată la CS Crișul Oradea

Ani de zile CS Crișul Oradea a fost de departe cel mai important club sportiv al municipiului Oradea. O dată cu trecerea timpului și schimbarea polilor de putere în funcție de finanțare, CS Crișul nu a mai avut aceeași trecere. În majoritatea municipiilor au fost înființate cluburi pe lângă autoritățile locale, iar finanțările au apărut în funcție de secțiile existente și de influența politică. Crișul și-a continuat activitatea, mai mult sau mai puțin lăudabilă. Sloganul, muncim cu drag și sport a prins că o mănușă la unele secții ale clubului, unde indiferent de rezultate, antrenorii aveau viață lungă și liniștită. De puțin timp, lucrurile par să se schimbe.

A venit o nouă conducere administrativă, cu viziune de dezvoltare a clubului cu dorință de a face ceva palpabil pentru viitor, și cel mai important să rămână ceva în urma lor. Iar dacă vor continua pe aceeași linie, cu siguranță că lucrurile se vor schimba.

În cursul după-amiezii de joi 9 decembrie, la noul sediu al CS Crișul Oradea a avut loc prima conferință de presă susținută de Peto Dalma, noul director al clubului, Tulkoș Romeo consilier sportiv și Cosmin Goina expert sportiv, în speță pentru natație. Startegia prin care au ieșit în presă a fost una aleasă inteligent încă de la prima apariție, ei dorind să vină să prezinte o parte din realizări și nu doar să promită, verzi și uscate cum fac în general politicienii. Încă de la început, Peto Dalma a subliniat faptul că în primul rând și-adorit să asculte antrenorii și părinții fiecărei secții în parte pentru a ști cu ce probleme se confruntă clubul.

A luat la cunoștință aceste aspecte mai puțin lăudabile și și-a propus încă din start să lucreze mult la capitolul imagine fără a neglija în primul rând performanța. Chiar dacă nu vine din sport, ea fiind o fostă practicantă a tenisului de masă cu mult timp în urmă, a acceptat sfarturile celor din jur dar cel mai important, deciziile le-a luat singură. Principalul obiectv a fost mărirea ariei legitimărilor în toate secțiile și înființarea unor secții noi pentru care are promisiunea că va avea finanțare.

CS Crișul are 15 antrenori la 19 secții, dintre care 8 cu normă întreacă și 7 cu jumătate de normă. De asemenea mai există unii antrenori pe bază de voluntariat, deocamdată dar a căror situație se va reglementa în viitor. Sunt legitimați nu mai puțin de 250 sportivi, un număr destul de mare venind în ultima perioadă datorită unor selecții. Problemele cu pandemia, lipsa unor baze sportive sau aria de selecția tot mai mică afectează și activtatea clubului. Au plecat o serie de foști angajați care puteau sau nu ieși la pensie, pentru că nu li s-a mai prelungit contractul, locul lor urmând a fi luat de alții prin concurs. La capitolul realizări, putem specifica vizita lui Eduard Novak, actualul Ministru al Tineretului și Sportului cel care a fost prezent la sediul clubului și a fost informat despre activitatea acestuia.

De asemenea înființarea unor secții noi precum fotbal, kempo, sporturi pentru persoanele cu nevoi speciale sau ciclism ar putea fi benefice în condițiile în care va exista finanțare. Acestea vor fi afiliate federațiilor de specilitate iar de la minister se va solicita crearea unor noi posturi sau deblocarea celor existente prin transfer între ele.

Din păcate, după spusele lor în ultima perioadă, CS Crișul Oradea a pierdut o parte dintre sportivi, din diferite motive, iar performanțele la polo pot fi îmbunătățite. În premieră pentru sportul bihorean, CS Crișul se va organiza într-o asociație de timp ONG, pentru a reuși mai ușor să atragă sponsorizări de la părinți, susținători sau diferite societăți sau persoane dornice să ajute clubul. Aici vorbim despre o transparență totală și un alt aspect, ar fi trebuit să beneficieze de unele facilități, care depind exclusiv de legea sportului. Se poate deschde o finanțare special pentru o secție iar suma se cheltuie exclusiv pentru secția respectivă.

La prima vedere vor încerca să facă ceva interesant pentru viitor. Rămâne de văzut dacă vor și reși, noul director al clubului Peto Dalma este consilier local din partea UDMR la al doilea mandat iar un sprijin politic pentru viitoarele proiecte sportiev este bine venit.

About Author