Categories Tenis

Simona Halep eliminare rușinoasă la Roland Garros

Simona Halep, locul 19 WTA şi cap de serie numărul 19, a fost învinsă, joi, cu scorul de 2-6, 6-2, 6-1, de jucătoarea chineză Qinwen Zheng, locul 74 WTA, în turul al doilea al turneului de la Roland Garros. Este prima dată când campioana română părăseşte în această fază openul francez, din 2015.

Concentrată şi precisă, cu o bună translaţie defensivă-ofensivă, Halep a făcut un foarte bun joc tactic şi tehnic în primul set al partidei disputate cu sportiva chineză de 19 ani. Românca a insistat pe reverul adversarei, apoi a mutat brusc jocul în partea opusă, dacă a fost nevoie, pentru că Zheng a greşit mult cu backhand-ul.

În plus, la început, Halep a ştiut să se ferească de forehand-ul rivalei, lovitura cu care jucătoarea chineză a făcut majoritatea punctelor ei câştigătoare, şi a servit foarte bine.

Situaţia s-a schimbat cu 180 de grade în setul al doilea, în special prin evoluţia adversarei Simonei. Zheng a pus capăt risipei, şi-a ridicat nivelul la serviciu, a înălţat mingile mai mult, a rupt ritmul cu scurte şi a preluat iniţiativa în raliuri. Jocul bun al Simonei a fost mai întâi echilibrat, apoi dominat, pentru că sportiva de 30 de ani nu a mai găsit soluţii de a-şi pune sub presiune rivala.

Halep a început meciul cu un break, pe care l-a dublat la scorul de 4-2 şi setul a mers firesc în dreptul ei pe tabelă, scor 6-2, după 33 de minute.

Direcţia partidei s-a schimbat după ce Simona a făcut break, în ghemul al treilea, şi a ratat câteva oportunităţi de a duce scorul la 3-1. Zheng a avut două mingi de break, primele din acest meci, şi a fructificat-o pe a doua. În loc de 3-1 a fost 2-2 şi de aici au început marile probleme pentru Halep. Mai întâi, românca a mai cedat un break, după ce a condus cu 40-0, iar de la 2-4 nu a mai contat pe tabelă. Zheng a închis setul, cu 6-2, după 77 de minute de la start.

Simona Halep a fost împinsă tot mai în spate de mingile înalte ale chinezoaicei, care apoi accelera jocul cu o uşurinţă remarcabilă. Astfel, seria de cinci ghemuri câştigate la rând de Zheng în setul al doilea s-a prelungit până la opt, cu încă trei din decisiv.

Contrar situaţiei din alte meciuri pierdute, Halep a lăsat impresia că a abandonat lupta, posibil şi din cauza unor probleme de sănătate. La 0-2, ea a părut că a rămas fără aer, apoi forţa loviurilor ei a scăzut dramatic.

Cu doar un ghem câştigat, la 0-3, jucătoarea din Constanţa a cedat partida, după 1-6, şi după o oră şi 57 de minute.

Qinwen Zheng va evolua în turul al treilea cu franţuzoaica Alize Cornet, locul 40 WTA, sau cu letona Jelena Ostapenko, locul 13 WTA şi cap de serie numărul 13.

Calificarea în turul al doilea este recompensată cu un premiu de 86.000 de euro şi cu 70 de puncte WTA.

Simona Halep a câştigat turneul de la Roland Garros în 2018 şi a fost finalistă în 2014 şi 2017. Anul trecut, Halep nu a participat la French Open, fiind accidentată, iar în 2020, a părăsit turneul în optimi.

About Author