Categories Fotbal

Viitorul Cupei Mondiale, o nouă provocare pentru organizatori

FIFA a anunțat cele 16 orașe care vor găzdui meciuri pentru Cupa Mondială din 2026, 11 locații fiind alese în Statele Unite, trei în Mexic și două în Canada. Cupa Mondială din 2026 va fi primul turneu găzduit de trei națiuni și, de asemenea, primul care se va avea la start 48 de echipe.

Orașele selectate oficial pentru a găzdui meciuri de la Cupa Mondială în SUA sunt: SUA: New York/New Jersey (MetLife Stadium); Los Angeles (SoFi Stadium); Dallas (AT&T Stadium); San Francisco Bay Area (Levi’s Stadium); Miami (Hard Rock Stadium); Atlanta (Mercedes-Benz Stadium); Seattle (Lumen Field); Houston (NRG Stadium); Philadelphia (Lincoln Financial Field); Kansas City, Missouri (Arrowhead Stadium); și Boston (Gillette Stadium).

Gazda finalei Cupei Mondiale din 1994, Rose Bowl, nu a fost aleasă, în locul ei fiind aleasă o altă locație din zona Los Angeles, SoFi Stadium.

„A fost cel mai competitiv proces de organizare a Cupei Mondiale de fotbal din toate timpurile”, a declarat președintele FIFA, Gianni Infantino, pentru Fox Sports, despre procesul de selecție. „Vom lucra în grupuri, asigurându-ne că echipele și fanii nu vor trebui să călătorească prea mult în diferite zone: Vest, Centru și Est”.

Orașele selectate oficial pentru a găzdui meciurile de la Cupa Mondială din Mexic și Canada sunt Guadalajara (Estadio Akron), Monterrey (Estadio BBVA Bancomer), Mexico City (Estadio Azteca), Toronto (BMO Field) și Vancouver (BC Place).

„Este o zi istorică pentru U.S. Soccer și pentru întreaga comunitate americană de fotbal, de la fiecare colț al bazei noastre până la profesioniști și echipele noastre naționale”, a declarat președintele U.S. Soccer, Cindy Parlow Cone, într-un comunicat.

„Împreună cu bunii noștri prieteni din Canada și Mexic, nu am putea fi mai încântați să lucrăm cu FIFA pentru a găzdui ceea ce credem că va fi cea mai mare Cupă Mondială din istorie.

Vreau să felicit toate orașele candidate care vor găzdui meciuri. Știu că veți face cu toții o treabă fantastică pentru a vă pune la dispoziție stadioanele de clasă mondială, pentru a împărtășii comunitățile și cultura unice și fanii extraordinari, atunci când lumea va veni în America de Nord peste patru ani.”

Următoarele candidate au ratat selecția: Baltimore/Washington (M&T Bank Stadium), Orlando, Florida (Camping World Stadium), Cincinnati (Paul Brown Stadium), Nashville, Tennessee (Nissan Stadium), Denver (Empower Field at Mile High) și Edmonton (Commonwealth Stadium).

„A fost un proces incredibil de competitiv. Toate orașele au fost extraordinare, a fost o alegere foarte, foarte dificilă”, a declarat Colin Smith, șeful responsabil cu competițiile și evenimentele FIFA, Colin Smith.

Din oferta inițială „United 2026″ a celor trei națiuni, 60 de meciuri vor fi jucate în Statele Unite, în timp ce Mexicul și Canada vor primi fiecare câte 10 meciuri. Odată ce turneul va ajunge în faza sferturilor de finală, toate meciurile rămase din faza eliminatorie vor avea loc în SUA.

Pornind inițial de la candidați din 44 de orașe și 49 de stadioane din America de Nord, procesul de selecție a locurilor de desfășurare a început în 2017. Potențialilor candidați li s-a cerut să furnizeze informații despre infrastructura de transport a fiecărui oraș, experiența anterioară în găzduirea unor evenimente sportive și culturale majore, cazările disponibile, inițiativele de protecție a mediului, potențialele locații și multe altele, care au inclus și posibile locuri de antrenament, tabere de bază și alte considerente.

Până în martie 2018, cu doar câteva luni înainte ca United 2026 să primească oficial din partea FIFA dreptul de a găzdui Cupa Mondială din 2026, lista candidaților nord-americani a fost redusă la 23. Nu au fost incluse pe listă zone precum Chicago, Minneapolis și Arizona, din cauza a ceea ce oficialii orașelor au descris ca fiind probleme legate de cerințele financiare ale FIFA.

Alte orașe notabile care au rămas în afara listei de 23 de locații din 2018 au fost Charlotte, Carolina de Nord, Detroit, Las Vegas, Salt Lake City și Tampa, Florida. Vancouver, inițial scos din cursă după dezacorduri privind finanțarea, a înlocuit în cele din urmă Montreal după ce acesta a renunțat în 2021, când guvernul provincial și-a retras sprijinul.

O delegație FIFA, condusă de președintele CONCACAF și vicepreședintele FIFA Victor Montagliani, a efectuat vizite în toate orașele candidate la organizare la sfârșitul anului 2021.

Având în vedere că Rose Bowl nu a fost selectat, niciuna dintre locațiile americane de la Cupa Mondială masculină din 1994 nu va fi utilizată pentru ediția din 2026 a turneului.

Infantino nu a vrut să spună ce oraș va găzdui meciul de deschidere al turneului din 2026, spunând: „Mai sunt încă unele discuții de purtat și cu siguranță vom alege cele mai bune orașe pentru deschidere și pentru finală, dar fiecare meci va fi o finală la această Cupă Mondială”.

Estadio Azteca din Mexico City, care a găzduit finalele Cupei Mondiale din 1970 și 1986, va fi primul stadion care va găzdui trei Cupe Mondiale masculine. Mexicul va fi, de asemenea, prima națiune care va găzdui sau co-organiza trei Cupe Mondiale masculine.

Cupa Mondială din 1994, ultima găzduită de Statele Unite, a declanșat o explozie de popularitate pentru fotbal, iar Major League Soccer și-a dat startul sezonului inaugural doi ani mai târziu.

Dar acest sport nu a depășit cele patru mari ligi profesioniste masculine: Major League Baseball, NBA, NFL și NHL.

De fapt, multe dintre meciurile din 2026 vor avea loc pe terenuri de fotbal american reconfigurate, deoarece unele folosesc acum gazon artificial. Toate meciurile de la Cupa Mondială din 2026 se vor juca pe gazon natural.

Dar, având în vedere că fanii pasionați din întreaga lume plănuiesc să participe, Infantino a declarat că regiunea este pregătită pentru o a doua revoluție a fotbalului.

„Această parte a lumii nu își dă seama ce se va întâmpla aici în 2026. Vreau să spun că aceste trei țări vor fi cu susul în jos și apoi vor fi întoarse din nou cu susul în jos”, a spus Infantino.

„Lumea va invada Canada, Mexic și Statele Unite și vor fi invadate de un mare val de bucurie și de fericire, pentru că despre asta este vorba în fotbal”.

About Author