Categories Handbal

Modificări importante înainte de startul întrecerii la handbal

Președintele Federației Române de Handbal, Constantin Din, propune o mărire substanțială a sumelor oferite arbitrilor pe meci în întrecerile interne, de la 560 de lei net la 2.700. Majoritatea cluburilor sprijină măsura, însă există și contestatari.

Azi va avea loc prima ședință a noului Consiliu Administrativ din cadrul Federației Române de Handbal. Pe ordinea de zi sunt mai multe subiecte, unul dintre cele mai importante fiind mărirea baremurilor de arbitraj.

Acum un arbitru câștigă 560 de lei net pentru un meci condus în Liga Națională, iar din sezonul viitor conducerea FRH vrea să crească baremul la 2.700 lei, din care oficialii își vor plăti impozitul, transportul, cazarea și masa.

Simona Halep dezvăluie în premieră: „Cahill m-a părăsit pe mine” + Ce spune despre Patrick Mouratoglou: „Totul ține acum de el”
WTA WASHINGTON
Simona Halep dezvăluie în premieră: „Cahill m-a părăsit pe mine” + Ce spune despre Patrick Mouratoglou: „Totul ține acum de el”
80 la sută dintre cluburi sunt de acord
În campania electorală care a precedat alegerile din 28 februarie, actualul președinte ales al FRH, Constantin Din, a promis cluburilor că dacă va câștiga, arbitrajul se va schimba în bine. Cluburile i s-au plâns atunci candidatului.

Din, fost arbitru, de corupția din handbalul românesc și peste 80 % dintre ele au fost de acord cu mărirea baremurilor cu cel puțin 500 de euro de arbitru, a confirmat pentru Gazeta Sporturilor chiar președintele Din.

Într-o scrisoare deschisă adresată, în data de 3 mai, arbitrilor și observatorilor, șeful FRH îi avertiza pe aceștia cu privire la consecințele deciziilor incorecte date în timpul partidelor.

„Depinde numai și numai de dumneavoastră dacă doriți să vă continuați cariera și să vă bucurați de această nobilă activitate în calitate de arbitri sau observatori!”, spunea în scrisoare președintele nou ales al FRH.

Cluburile din liga națională au fost întrebate și după alegeri dacă sunt de acord cu mărirea baremurilor la arbitraj și proporția a fost din nou covârșitoare în favoarea acestei măsuri.

Azi se va supune la vot ca „fluierașii” din Liga Națională să primească 3.000 de lei pentru fiecare partidă, sumă din care federația va opri 300 de lei pentru cursurile de perfecționare ale acestora și, eventual, pentru achiziția de ținute noi pentru oficiali.

Se elimină interacțiunea directă
De asemenea, cluburile vor plăti către federație taxa de 6.000 lei pentru fiecare meci de pe teren propriu, înaintea sezonului pentru tur și la jumătatea anului competițional pentru retur, iar FRH va vira banii către arbitri.

Astfel se va elimina oficial interacțiunea financiară între clubul gazdă și arbitri, iar „organizatorii nu se vor mai simți obligați să suplimenteze în plic baremurile arbitrilor și nici să le plătească masa și cazarea”, susțin unii oameni din handbal. Baremurile celor care oficiază meciurile nu au fost mărite din anul 2015.

Bani mai mulți, pedepse mai mari
Propunerea președintelui Costel Din de a mări baremurile arbitrilor este contestată însă de unii șefi de club. „Președintele Din consideră că a mări baremurile poate reprezenta soluția unui arbitraj mai bun.

Înțeleg că a fost o promisiune electorală și faptul că trebuie să se țină de cuvânt, dar acest deziderat se poate realiza în etape și cu o strategie în acest sens. Putem crește baremurile treptat, o parte de mărire urmând a fi suportată de cluburi și o parte din resursele aduse de cine a făcut promisiunea de a mări.

Nu cred că poți promite așa ceva și apoi să ceri altora să plătească ce ai promis”, a declarat pentru Gazeta Sporturilor președintele Potaissei Turda, Flaviu Sâsâeac.

Antrenorul de la HC Zalău, Gheorghe Tadici, se situează undeva la mijloc. „Dacă există cadrul legal, se poate, deși nu cred că e vreun club care să-și fi prevăzut în buget o asemenea creștere, până la un salariu mediu pe economie, pentru un meci. Trăim totuși în România!”, a spus experimentatul tehnician.

„Federația să taie în carne vie!”
Cum a declarat șeful FRH, peste 80% dintre cluburile din liga națională doresc mărirea baremurilor, iar în sprijinul său vine declarația președintelui de la SCM Râmnicu Vâlcea, Florin Verigeanu.

„Este o măsură nu prea plăcută pentru cluburi, însă necesară. Sper să dispară erorile flagrante ale arbitrilor. Greșeli vor mai fi, dar sperăm că va dispărea acea manieră de arbitraj în care o echipă era evident avantajată, iar cealaltă era pe eșafod.

Federația trebuie să taie în carne vie, dacă mai apar asemenea derapaje, cu suspendări maxime și chiar cu excluderi din arbitraj! Cred că se vor convinge și cluburile că este totuși o măsură necesară handbalului și pe viitor vor apărea mulți tineri care se vor orienta către acest domeniu”, a subliniat Verigeanu.

Contactați de Gazeta Sporturilor, mai mulți șefi de club din handbalul românesc au confirmat că sunt de acord cu creșterea baremului, chiar dacă le va fi afectat bugetul, dar în același timp să fie crescute și pedepsele ce vor fi aplicate arbitrilor, în cazul în care vor vicia rezultatele.

Cu cât sunt plătiți arbitrii pe meci în alte campionate din Europa
Franța: din sezonul 2022/2023, câte 700 euro de arbitru pentru meci în timpul săptămânii, iar sâmbăta și duminica 600 euro Danemarca: pentru un arbitru cu vechime până în 4 ani, baremul este de 3.530 coroane (470€), unul cu vechime de peste 4 ani primeste 4.359 coroane (580€), iar în semifinala și finala campionatului baremul este de 4.774 coroane (636€)

Franța: din sezonul 2022/2023, câte 700 euro de arbitru pentru meci în timpul săptămânii, iar sâmbăta și duminica 600 euro
Danemarca: pentru un arbitru cu vechime până în 4 ani, baremul este de 3.530 coroane (470€), unul cu vechime de peste 4 ani primeste 4.359 coroane (580€), iar în semifinala și finala campionatului baremul este de 4.774 coroane (636€)
Norvegia: 400 de euro pe meci/arbitru
Spania: 585 euro pe meci/arbitru
Germania: 600 euro pe meci/arbitru
Suedia: 400 euro pe meci/arbitru
Ungaria: 150 euro pe meci/arbitru
Cehia: 80 de euro pe meci/arbitru
Polonia: 100 si 300 euro pe meci/arbitru, în funcție de distanță
Portugalia: 120 euro pe meci/arbitru
Croația: între 130 euro si 300 euro pentru un arbitru, în funcție de distanță
Olanda: 80 euro pe meci/arbitru
Macedonia: 100-150 euro pe meci/arbitru, în funcție de distanță
Israel: 750 shekeli echivalentul a 200 euro pe meci/arbitru
Letonia: 45-65 euro pe meci/arbitru

  • în unele țări precum Franța, Germania, Spania, arbitrajele în handbalul feminin sunt plătite cu aproximativ jumătate din sumele primite de arbitri în meciurile băieților

About Author