Categories Fotbal

Legenda nu a murit, doar trebuie reamintită

Azi, acum 66 de ani, în comuna Bistreț din județul Dolj, s-a născut unul dintre cei mai talentați fotbaliști pe care i-a văzut țara noastră. Chiar dacă data din certificatul de naștere este 13 septembrie 1956, Ilie Balaci a susținut mereu că a venit pe lume cu cinci zile mai devreme. Când s-a născut, tatăl său era în armată, așa că bunicul a preluat responsabilitatea familiei și a plecat la Sfatul Popular pentru a-l declara în acte, dar de fericire că are un nepot, s-a oprit la birt să dea de băut și a uitat misiunea cu care plecase la drum. S-a întors acasă după câteva zile tot așa cum a și plecat, doar că de data asta bunica l-a luat de mână și s-a dus cu el pentru a se asigura că Ilie are numele scris în acte.
Puștiul a crescut și s-a îndrăgostit rapid de fotbal și nu avea cum să îndrăgească altă echipă în afară de sufletul Olteniei aflat la vreo 70 de kilometri distanță de locul primilor pași în viață. A jonglat cu mingea în grupele de juniori de la Universitatea Craiova și la nici 17 ani împliniți debuta deja la echipa mare. A simțit aerul tare al fotbalului încă din primul sezon pentru că în Bănie venea primul titlu din istorie. Au urmat alte două titluri cu 4 Cupe ale României și 69 de convocări la națională, dar cu regretul că nu și-a reprezentat niciodată țara la un turneu final. Toată cariera de fotbalist și-a petrecut-o în Divizia A, dar mulți spun că în acele vremuri ar fi putut juca la orice echipă din lume. Inclusiv Ilie avea această credință despre propriul talent și mai târziu a încercat să transmită încurajări tinerelor generații.
„Vreau să vă văd că jucați râzând. Fotbalul este plăcere. Pe teren trebuie să te distrezi. Dacă azi aveam 20 de ani, Craiova nu mă vindea sub 80 de milioane. Am fost convins că sunt mai bun decât toți. Puteam să joc oricând la Barcelona, la orice echipă din lume. Asta pentru că am crezut. Și voi să credeți! Dar dacă nu puteți să ajungeți fotbaliști, aveți grijă și învățați. Nu vă faceți de râs când vorbiți! Lăsați telefoanele și citiți o carte înainte de somn. Până în clasa a șaptea eu am luat doar premiul întâi. Doar când am realizat că voi fi fotbalist bun am pus fotbalul pe primul loc. Aveți grijă de viața voastră, învățați, jucați cu zâmbetul pe buze pentru că la greu șansa de acum nu se va întoarce. Când mi-am rupt ligamentele, doar soția a fost alături de mine”, cuvintele fostului mare internațional Ilie Balaci pentru tricolorii din lotul U15, în martie 2016.
Azi, 8 septembrie, conform propriilor spuse, Ilie Balaci ar fi împlinit 66 de ani.

About Author